Jak przygotować włoskie pesto z sosem bazyliowym i z parmezanem?
Pesto z bazylią i parmezanem to jedno z tych dań, które powstały z potrzeby – włoscy chłopi tworzyli je z tego, co rosło pod ręką: świeżej bazylii, czosnku i sera….
Pesto z bazylią i parmezanem to jedno z tych dań, które powstały z potrzeby – włoscy chłopi tworzyli je z tego, co rosło pod ręką: świeżej bazylii, czosnku i sera….
Zupa z dyni z mascarpone była pierwszym daniem, które ugotowałem dla mojej żony po narodzinach naszego syna – chciałem, żeby było rozgrzewające, delikatne i pełne domowego smaku. Pamiętam, że z każdym łykiem wracał spokój….
Antipasti z mozzarellą i suszonymi pomidorami to jedno z tych dań, które smakują jak wspomnienie letniego wieczoru na tarasie, choć wcale nie musisz wyjeżdżać z domu. Kiedyś natknąłem się na ten przepis…
Zupa serowa z grzankami czosnkowymi była pierwszym daniem, które podałem mojej rodzinie na wspólnym zimowym obiedzie – i do dziś pamiętam ich miny po pierwszej łyżce. Kremowa, serowa rozkosz z wyraźnym, głębokim…
Kiedy pierwszy raz podałem puree z selera z gorgonzolą na rodzinnej kolacji, nikt nie zgadł, co to za warzywo. Wszyscy byli przekonani, że to jakaś wykwintna wersja ziemniaków. A to właśnie seler, często niedoceniany…
Francuskie makaroniki przez lata uchodziły za wypiek zarezerwowany wyłącznie dla mistrzów cukiernictwa. A przecież ich historia sięga aż XVI wieku, kiedy to proste ciasteczka migdałowe zdobyły serca królewskich dworów. Dziś te delikatne,…
Francuskie tartaletki z kremem custard były jednym z pierwszych deserów, które przygotowałem, kiedy zacząłem na poważnie bawić się cukiernictwem. Zafascynowało mnie, jak coś tak niewielkiego może robić aż takie wrażenie – i…
Kotlety jajeczne z fetą to danie, które w czasach PRL-u ratowało domowe obiady, kiedy w lodówce było tylko kilka jajek i kawałek sera. Dziś wracają na stoły z przytupem – proste, sycące,…
Cheeseburger z serem cheddar to coś więcej niż klasyk z fast foodu. Kiedy pierwszy raz usłyszałem, że pierwowzór cheeseburgera powstał przez przypadek – ktoś po prostu położył plaster sera na…
Pão de queijo potrafi zaskoczyć – te małe, puszyste kuleczki były kiedyś wypiekane przez brazylijskich rolników bez dodatku sera! Dopiero z czasem do ciasta zaczęto dodawać lokalny ser minas, który…
Arepas mają w sobie coś magicznego – w Wenezueli mówi się, że to „chleb duszy”, a każda rodzina ma swój sekret na idealne ciasto. Pamiętam, jak kiedyś natknąłem się na film,…
Cachapas to danie, które potrafi zaskoczyć już od pierwszego kęsa – słodko-słone placuszki kukurydziane z roztapiającym się w środku serem białym mają w sobie coś, co rozbraja. Kiedy pierwszy raz usłyszałem o nich w…